Warmtepomp

Ja, een hybride warmtepomp is in jouw woning mogelijk

Stem plaatsing af met je VvE

In een appartementencomplex zijn dak, buitenmuren, vloer op de begane grond en meestal ook de kozijnen gemeenschappelijk bezit. Wil je een warmtepomp plaatsen, dan is een besluit nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Stem dit dus eerst af met je VvE.

Kijk hier voor meer informatie.

Je huis is matig tot redelijk geïsoleerd. Ook heb je ruimte in huis naast je cv-ketel voor de warmtepomp en buitenshuis voor de buitenunit. Voor een volledige warmtepomp heb je goede tot zeer goede isolatie nodig.

Je hebt geen lage temperatuur verwarming en/of kunt je huis hier niet geschikt voor maken.

Een hybride warmtepomp is het meest efficiënt met vloerverwarming of speciale lagetemperatuur-radiatoren: die hebben een groter oppervlak waardoor ze de warmte beter afgeven. Je kunt beginnen met nieuwe radiatoren in de ruimtes die je het meest verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer): dit kost je zo'n € 2.500.

In de tabel hieronder zie je een overzicht van de eenmalige investeringskosten en de jaarlijkse besparingen.

Type warmtepompHybride
Kosten€ 4.000
Subsidie€ 1.700
Besparing in gas708 m3
Extra stroomverbruik2152 kWh
Besparing CO2 uitstoot

835 kg

Besparing energiekosten

€ 226

De bovenstaande besparingen zijn gebaseerd op een vergelijking met een huis met een HR-ketel op gas.

Een hybride warmtepomp zal zo’n 15 jaar meegaan. Je kunt de komende tijd ook benutten om de isolatiegraad van je woning op te trekken naar goed, zodat je op termijn een volledige warmtepomp kan installeren. In jouw geval is het daarbij vooral nuttig om de isolatie van je vloer, glas in de woonkamer, glas in de slaapkamer te verbeteren tot een goed of zeer goed niveau. 

Kijk hier voor meer informatie over het verbeteren van isolatie. Bekijk ook onze andere adviesmodules voor isolatie zoals vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie.

Kijk hier voor een stappenplan naar aardgasvrij wonen.

Meer weten over de (werking van) een hybride warmtepomp? Klik hier

 

Disclaimer

Het Advies geeft een indicatie van je mogelijkheden. Elke woning is anders, waardoor de getoonde schattingen van kosten en besparingen kunnen afwijken van de werkelijkheid. Vraag daarom altijd advies van een gespecialiseerde installateur. Je kunt aan het Advies op Maat geen rechten ontlenen. Berekende kostenbesparingen gaan uit van de gemiddelde Nederlandse prijzen voor gas (€ 0,79 per m3) en elektriciteit (€ 0,23 per kWh), prijspeil 2019.

 
Volgende stap